FAQ  

Zijn er vragen waarop u hieronder geen antwoord kunt vinden, stuur dan een mail naar:
g.zwitserloot@lvo-parkstad.nl

Welke niveaus zijn er in het voortgezet onderwijs?
- vmbo: voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs
- havo: hoger algemeen voortgezet onderwijs
- vwo: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Hoe lang duren de opleidingen in het voortgezet onderwijs?
Dit is afhankelijk van het niveau waarop het onderwijs wordt gevolgd. De opleiding in het vmbo duurt in het algemeen vier jaar, havo vijf jaar en vwo zes jaar.

Hoe weet ik welk niveau het beste bij mijn kind past?
Begin maart vindt er in het basisonderwijs in het algemeen een gesprek plaats met de leerkracht van groep 8. Deze brengt een advies uit dat hij het beste vindt passen bij uw kind. Dit advies is gebaseerd op heel veel informatie waarover de basisschool beschikt.

Waarop baseert de leerkracht van groep 8 zijn advies?
Bij het opstellen van zijn advies houdt de leerkracht rekening met o.a. de intelligentie van uw kind, de motivatie van uw kind ten aanzien van het schoolgebeuren, zijn sociaal-emotioneel functioneren en ook uw opstelling ten opzichte van school. Daarnaast zal hij ook overleggen met de leerkrachten van eerdere leerjaren (groep 7, enz.) en de intern begeleider.

Betekent de aanmelding van een leerling op een bepaalde school ook automatisch plaatsing op die school voor voortgezet onderwijs?
Nee, maar meestal volgt het voortgezet onderwijs het advies van de basisschool.
In sommige gevallen kan het voortgezet onderwijs een leerling niet plaatsen, omdat het uitgebrachte advies wat betreft het schoolniveau niet wordt aangeboden op de betreffende school. Bijv. een leerling met een advies vmbo kader kan niet worden geplaatst op een school waar alleen havo, atheneum en gymnasium wordt aangeboden.
Soms is er twijfel over het uitgebrachte advies. De school van voortgezet onderwijs zal dan overleggen met de basisschool. Kan de basisschool de twijfel wegnemen, dan volgt plaatsing. Kan de basisschool de twijfel niet wegnemen, dan volgt meestal een extra test om duidelijkheid te krijgen over het juiste niveau van de leerling.

Welke niveaus zijn er binnen het vmbo?
Binnen het vmbo zijn de volgende niveaus:
- basisberoepsgerichte leerweg
- kaderberoepsgerichte leerweg
- gemengde leerweg
- theoretische leerweg

Wat is het verschil tussen vmbo theoretische leerweg en mavo?
In feite is er geen verschil. Vmbo leidt op voor middelbaar beroepsonderwijs (vmbo=voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) en mavo ook. Alleen stroomden vroeger veel mavoleerlingen na het behalen van het diploma door naar havo. Dit zie je nu steeds minder. Daarom kiezen veel scholen die de naam mavo gebruiken, ervoor om leerlingen goed voor te bereiden op een opleiding op havo. Dit doen ze door bijv. extra lessen te geven in de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde).

Wat is LWOO?
De afkorting LWOO staat voor LeerWeg Ondersteunend Onderwijs. Dit is bedoeld voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben in een van de leerwegen van het vmbo. Op de meeste scholen zijn aparte lwoo-klassen. Doordat scholen extra financiering krijgen voor lwoo-leerlingen, kunnen de klassen kleiner zijn en krijgen de leerlingen zo meer individuele aandacht.

Hoort het pratijkonderwijs tot het vmbo?
Nee. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie het behalen van een diploma in een van de leerwegen van het vmbo te hoog gegrepen is.
Tijdens het vijf jaar durende praktijkonderwijs wordt de leerling via stages, theorie- en praktijkvakken toegeleid naar arbeid of naar arbeid en aanvullende scholing. Praktijkonderwijs is er, naast het toeleiden naar arbeid, zeker ook op gericht de leerlingen competenties te laten ontwikkelen die zij na de school nodig hebben op het gebied van o.a. wonen, burgerschap en vrije tijdsbesteding.

Wat houdt het gymnasium in?
Het vwo (=voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) bestaat uit atheneum en gymnasium. Op het gymnasium krijg je twee extra vakken, Latijn en Grieks. Wil je een dilpoma gymnasium behalen dan doe je examen in Latijn en/of Grieks.